fbpx

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Aλλαγή πορείας με ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα ΑΕΙ

Facebook
Twitter
Email

Σήμα κινδύνου για την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων εκπέμπει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, τονίζοντας ότι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας στη λειτουργία των ΑΕΙ, με εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Οι Πανεπιστημιακοί επισημαίνουν πως πρέπει να ανακληθεί άμεσα η ΚΥΑ για την υποχρεωτική και αποκλειστικά δια ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ και να επιτραπεί στα ιδρύματα να αναλάβουν την ευθύνη για την ολοκλήρωση τουλάχιστον του τρέχοντος εξαμήνου, ανάλογα με τις κατά τόπου επιδημιολογικές συνθήκες και της τακτικής επαναξιολόγησης της κατάστασης.

Επίσης, η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών τονίζω πως πρέπει όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν rapid tests μέσω κλιμακίων του ΕΟΔΥ που θα εγκατασταθούν εντός των ΑΕΙ.

Η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, έγκαιρα και από τον περασμένο Μάρτιο, κατέθεσε πρόταση με 33 σημεία για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη λειτουργία των ιδρυμάτων, όταν ξεκίνησε η διά ζώσης λειτουργία τους.

Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση, σε μία επίδειξη πρωτοφανούς ανευθυνότητας, εν μέσω της πανδημίας με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Ο, αποφάσισε το άνοιγμα των Πανεπιστημίων χωρίς καμία μεταβολή της προηγούμενης απαράδεκτης ΚΥΑ.

Με την κυβέρνηση να έχει αποτύχει συνολικά σε όλα τα επίπεδα στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία αποκτά αυτές τις μέρες εφιαλτικές διαστάσεις, με το ΕΣΥ να υφίσταται αφόρητη πίεση λόγω νόσησης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, της διαχρονικής υποστελέχωσής του και της αύξησης των νοσηλειών χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας στην λειτουργία των ΑΕΙ, με εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούμε:

Να ανακληθεί άμεσα η ΚΥΑ για την υποχρεωτική και αποκλειστικά διά ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ και να επιτραπεί στα ιδρύματα και τα τμήματα να αναλάβουν, μέσω των συλλογικών τους διαδικασιών, την ευθύνη για την ολοκλήρωση τουλάχιστον του τρέχοντος εξαμήνου (πχ: με υβριδικό τρόπο, συνδυάζοντας δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δίνοντας δυνατότητα συμμετοχής σε προσωπικό και φοιτητές ανεξάρτητα από τυχόν ευαλωτότητες) ανάλογα με τις κατά τόπους επιδημιολογικές συνθήκες και της τακτικής επαναξιολόγησης της κατάστασης, αλλά και τις δυνατότητές τους (σε υποδομές και προσωπικό). Στην κατεύθυνση αυτή τα ιδρύματα οφείλουν να αξιοποιήσουν το επιστημονικό τους δυναμικό, ώστε να τεκμηριώνονται όλα τα επιμέρους βήματα.

● Όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν rapid tests, πχ: μέσω κλιμακίων του ΕΟΔΥ που θα εγκατασταθούν στα campuses των ιδρυμάτων, ενώ για τα μοριακά test οφείλει η κυβέρνηση να δώσει άμεσα τη δυνατότητα συνταγογράφησής τους. Να σταματήσουν επιτέλους τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις διαγνωστικές μεθόδους ανίχνευσης.

● Να παρθούν επιπλέον, άμεσα μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να ενισχυθούν με όρους Δημοσίου συμφέροντος, ώστε να σταματήσει ο εξαιρετικά επικίνδυνος συνωστισμός που παρατηρείται ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής και περιλαμβάνει τις μετακινήσεις φοιτητών και φοιτητριών μας από περιοχή σε περιοχή και μέσα στις πόλεις που λειτουργούν ΑΕΙ.

● Να δοθούν όλες οι υλικοτεχνικές δυνατότητες στα Πανεπιστήμια για μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, επαρκές προσωπικό για καθαριότητα, επαρκές προσωπικό για ελέγχους πιστοποιητικών) με έκτακτη χρηματοδότηση.

● Να εξασφαλιστούν επιπλέον κατάλληλες αίθουσες και χώροι, όπου και όταν χρειάζεται, για δια ζώσης διδακτικές και εξεταστικές δραστηριότητες, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση, σε συνεργασία με τοπικούς θεσμικούς φορείς.

Επίσης απαιτούμε:

● Την επείγουσα άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, με μόνιμες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα και με κλίνες ΜΕΘ, με όρους δημόσιου συμφέροντος, την ταυτόχρονη αξιοποίηση των υγειονομικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τη σημαντική ενίσχυση των ιατρικών σχολών, οι συνάδελφοί των οποίων δίνουν, μαζί με το προσωπικό του ΕΣΥ, τη μάχη ενάντια στην πανδημία στην πρώτη γραμμή.

● Θεωρούμε ότι ο καθολικός εμβολιασμός όλης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και η εγρήγορση όλων των συλλογικοτήτων (συλλόγων προσωπικού των Πανεπιστημίων, φοιτητικών συλλόγων) είναι προϋποθέσεις αντιμετώπισης της πανδημίας, που εμφανίζει παγκόσμια νέα δυναμική, με νέες μεταλλάξεις και νέα ερωτήματα. Η επιχειρούμενη όμως από την κυβέρνηση εργαλειοποίησή της γίνεται αποκλειστικά, προκειμένου να περάσουν αντιδραστικά και αντιεκπαιδευτικά σχέδια ενάντια στη Δημοκρατία και το Αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

● Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, που «τρέχουν» για να εγκαταστήσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία στα ΑΕΙ, δεν εφαρμόζουν ούτε καν τον νόμο για την αναπλήρωση των κενών θέσεων των αποχωρησάντων Πανεπιστημιακών, σχεδιάζοντας την εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και το μελλοντικό επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο.

Δεν μπορούν να συνεχίζουν σα να μη συμβαίνει τίποτε.
Δεν μπορούν, με αλαζονικό και κυνικό τρόπο, να αντιμετωπίζουν την κατάσταση χωρίς ούτε στοιχειωδώς να συνομιλούν με τους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης και τους φορείς τους.

Η αλλαγή πορείας είναι όσο ποτέ αναγκαία για να μείνουν ουσιαστικά ανοιχτά τα ΑΕΙ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >