«Άλλο η φύλαξη, άλλο η Αστυνομία. Πρόκειται για μια βάρβαρη καταπάτηση της έννοιας του αυτοδιοίκητου πανεπιστημίου, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της δημοκρατίας γενικότερα», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Κανάλι Ένα 90.4 fm»
Ο Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε ότι οι επίμαχες διατάξεις θα αντιμετωπίσουν ευρύτερες αντιδράσεις, ενώ τόνισε ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο, όπου παρατηρείται απώλεια εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, για τον χειρισμό της πανδημίας και της οικονομίας.
«Κάθε δημοκράτης που έχει αγωνιστεί για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών θα αντιδράσει για την Αστυνομία στα πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Είναι άλλο η φύλαξη κι άλλο η Αστυνομία. Πρόκειται για μια βάρβαρη καταπάτηση της έννοιας του αυτοδιοίκητου πανεπιστημίου, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της δημοκρατίας γενικότερα».
«Βάζει συστήματα παρακολούθησης των email, των τηλεφώνων, βάζει κάμερες μέσα στα πανεπιστήμια λες και πρόκειται για τις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να περάσει. Και δεν θα περάσει, όχι μόνο λόγω της αντίδρασης των φοιτητών, αλλά και κάθε δημοκράτη που έχει αγωνιστεί για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια και γενικότερα στη χώρα».
Παράλληλα, σημείωσε πως «η κα Κεραμέως, η οποία είναι μια βαθιά συντηρητική πολιτικός, τι κάνει; Παίρνει δύο γεγονότα που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στο πανεπιστήμιο, τα οποία είναι απολύτως καταδικαστέα, και προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια συμβαίνει ό,τι και στις χειρότερες περιοχές της Ευρώπης, σ’ όλα τα γκέτο. Δεν είναι έτσι τα πράγματα».
Επίσης, υπογράμμισε πως αποκλείονται νέοι άνθρωποι από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και ευνοούνται οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης. «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θέτουν περίπου 20.000 νέα παιδιά εκτός της δυνατότητας να βρεθούν στα πανεπιστήμια. Αυτό γίνεται, όχι για να αναβαθμιστούν τα πανεπιστήμια αλλά για να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένους ιδιώτες, επιχειρηματίες που κατέχουν τα λεγόμενα ιδιωτικά ΚΕΚ και κολέγια».
«Πριν από λίγο καιρό αυτή η “αμαρτωλή” κυβέρνηση, γιατί πρόκειται περί αμαρτωλής στο συγκεκριμένο ζήτημα, ήρθε να εξισώσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με όσους τελειώνουν τα ΑΕΙ στη χώρα μας. Αν δεν είναι αυτό μια σχέση αντιπαροχής ανάμεσα σε τέτοιους επιχειρηματίες στον χώρο της εκπαίδευσης και την κυβέρνηση, τι άλλο είναι»;