Έντονες αντιδράσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών έχει προκαλέσει η απόφαση της Νίκης Κεραμέως για γενικευμένες υποβαθμίσεις σχολείων και συγχωνεύσεις τμημάτων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Συγχωνεύσεις και συγχρωτισμός αντί για αραίωση των μαθητών
Με την πορεία της πανδημίας να παραμένει αβέβαιη και το ποσοστό εμβολιασμού στην ηλικιακή κατηγορία 0-17 ετών να παραμένει χαμηλό στο 7,9%, η υπουργός Παιδείας έδωσε εντολή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις σχολείων και συγχωνεύσεις τμημάτων.
Το υπουργείο Παιδείας, αντί να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών και να καλύψει τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά, επιλέγει να αναστατώσει -για μια ακόμη φορά- τη σχολική καθημερινότητα υποχρεώνοντας τους μαθητές να συγχρωτιστούν σε μεγαλύτερα τμήματα, να αλλάξουν εκπαιδευτικό και τμήμα. Παράλληλα αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, ανατρέποντας τον εργασιακό και οικογενειακό τους προγραμματισμό.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας σε εκπομπή του OPEN, επιβεβαίωσε πως οι συγχωνεύσεις γίνονται ώστε το υπουργείο Παιδείας να «γλυτώσει» τις προσλήψεις αναπληρωτών. Μάλιστα κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς για τα κενά στα σχολεία και τόνισε πως «δεν πρέπει να κατασπαταλάται εκπαιδευτικό προσωπικό, ούτε και να πηγαίνουν χαμένα τα χρήματα των φορολογουμένων».
Αναβρασμός σε όλη τη χώρα – ερωτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Αναβρασμός επικρατεί σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω των μεθοδεύσεων του υπουργείου Παιδείας. Εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπαιδευτικοί προχωρούν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στη Χαλκιδική, στον Πύργο, στη Λέσβο, στη Θεσσαλονίκη, αλλά΄ και σε περιοχές της Αττικής. Το ζήτημα έφτασε και στη Βουλή, όπου βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτουν σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και αναφορές προς την υπουργό Παιδείας.
Η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά τονίζει πως «η κυβέρνηση υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο και το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να συγχωνεύσει τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων στον Έβρο». Παρόμοια, ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης ζητά να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση τμήματος και να διασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Στη Χαλκιδική, η Κυριακή Μάλαμα κάνει λόγο για συγχωνεύσεις τμημάτων σε 15 σχολεία, ενώ παρόμοια αναφορά κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστόπουλου.
Στην Ήπειρο, η Μερόπη Τζούφη ζητά να μην υποβαθμιστεί το Δημοτικό Σχολείο Πραμάντων και γενικά τα σχολεία των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, επισημαίνοντας ότι «τα τεχνάσματα της Νίκης Κεραμέως για την εξοικονόμηση πόρων είναι σε βάρος των μαθητών και πρέπει να σταματήσουν τώρα».
Νίκος Φίλης: Μαζικές συγχωνεύσεις από ΝΔ κόντρα σε κάθε μαθησιακή και υγειονομική λογική
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας «Στο Κόκκινο» τόνισε ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού το υπουργείο διατάσσει τη μαζική συγχώνευση τμημάτων, για να μην κάνει προσλήψεις αναπληρωτών. Από Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, από την επαρχία, σχεδόν από κάθε νομό, έρχεται το ίδιο μήνυμα, και μάλιστα με εντολές που δίνονται ξαφνικά, και ενώ τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει εβδομάδες πριν.
Επεσήμανε ακόμα πως η συγχώνευση τμημάτων δημιουργεί μείζονα μαθησιακά και υγειονομικά προβλήματα, ενώ έχει ένα και μόνο στόχο: την εξοικονόμηση πόρων σε βάρος των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
Σημείωσε τέλος ότι «επί 18 μήνες ζητούσαμε εμφατικά αραίωση στην τάξη και παίρναμε την υποκριτική απάντηση ότι δεν υπάρχουν τάξεις. Τώρα αφήνουν άδειες και αυτές που είχαν και κάνουν δυσκολότερες τις συνθήκες μάθησης για όλα τα παιδιά».