fbpx

ΣΥΝΕΚ: Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων

Facebook
Twitter
Email

Η  απόφαση της Κυβέρνησης για επιστροφή όλων των τάξεων του Λυκείου και των Γυμνασίων, και ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων μέχρι τη νέα σχολική χρονιά, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική την οποία ως τώρα ακολούθησε και η οποία προβλήθηκε ως επιλογή της σε συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Η απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων -υποτίθεται με τη συγκατάθεση της επιστημονικής επιτροπής (μερικοί  από αυτούς γράφουν ιστορία με την παροιμιώδη πλέον ευκολία τους να μεταβάλουν την άποψή τους)- στοχεύει μόνο στον εντυπωσιασμό αφελών τηλεθεατών, εξαπατά την κοινωνία και δείχνει πως η Κυβέρνηση δεν έχει ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία των πολιτών και την εκπαίδευση των μαθητών. Παράλληλα, η επάνοδος στα σχολεία συνοδεύεται από προχειρότητα στη λήψη των μέτρων και την οργάνωσή της.

Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την απόφαση, καθώς:

 1. Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για έλεγχο πιθανών κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών ούτε προβλέπεται η διενέργεια και προληπτικών διαγνωστικών τεστ.
 2. Δεν μπορεί με το υπάρχον προσωπικό να διασφαλιστεί η καθαριότητα που επιβάλλεται από όλα τα πρωτόκολλα για την πρόληψη και την αποφυγή της μόλυνσης από τον ιό. 
 3. Απουσιάζει η ειδική ενημέρωση προς τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για τη διαχείριση της κατάστασης και την τήρηση των  απαραίτητων μέτρων ασφαλείας εντός των σχολείων και των ΜΜΜ 
 4. Δεν μπορεί να θεωρείται προαιρετική η χρήση μάσκας στο σχολείο, όπου ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος ακόμη και στα διαλείμματα (Παρακάμπτουμε, ως αστείο, την πρόταση για διαφορετικό χρόνο διαλείμματος) ούτε να απαιτείται οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί  να αναλάβουν μια τόσο μεγάλη, όπως κατάληξε να είναι, δαπάνη.
 5. Τα γραφεία των καθηγητών (τα οποία δεν αναφέρει κανείς από τους κυβερνώντες) είναι στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα να φιλοξενήσουν τους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.
 6. Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν καλύπτονται οι αναπληρωτές με την άδεια ειδικού σκοπού. Παράλληλα πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα  με υποκείμενα νοσήματα  δεν περιλαμβάνονται στη λίστα ειδικών νοσημάτων και συνεπώς μένουν ακάλυπτοι! 
 7. Είναι αδύνατη στην πλειονότητα των σχολείων  η τήρηση του 1,5 μέτρου απόστασης ασφαλείας, ακόμα και με τον χωρισμό των τμημάτων στα δύο, ώστε να γίνει το εκ περιτροπής μάθημα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις  δεν μπορούν να τηρηθούν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής!
 8. Διακυβεύεται η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, καθώς η επιστροφή όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας στο σχολείο αυξάνει τις πιθανότητες αναζωπύρωσης των κρουσμάτων στον σχολικό πληθυσμό.
 9. Δεν υπάρχει σοβαρό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό επίδικο (εκτός της Γ΄ Λυκείου), αφού θα γίνουν μαθήματα μόνο  δέκα ημερών.

Ταυτόχρονα -και κυρίως- αρνούμαστε να δεχτούμε τη διεξαγωγή του μαθήματός μας σε ζωντανή αναμετάδοση, όχι μόνο γιατί παραβιάζει τις διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών μας, αλλά και  γιατί κάτι τέτοιο καταργεί την απαιτούμενη ελευθερία του εκπαιδευτικού στην τάξη του και δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες ελέγχου από οποιονδήποτε. 

Προτείνουμε:

 • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων σε κάθε σχολείο να συνεδριάσουν, με όποιο τρόπο κρίνουν πρόσφορο  και αφού καταγράψουν τους περιορισμούς του κάθε σχολείου στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας (π.χ.  υποδομές, μικρές αίθουσες και γραφεία διδασκόντων κλπ.), να ενημερώσουν τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τα υφιστάμενα προβλήματα. Επίσης, οι Σύλλογοι Διδασκόντων να ενημερώσουν τους Συλλόγους Γονέων για τα προβλήματα αυτά.
 • Οι ΕΛΜΕ να ενημερώσουν, αντίστοιχα,  τις Ενώσεις Γονέων για τα προβλήματα της κάθε περιοχής. 
 • Κανένα σχολείο να μη συνεχίσει τη λειτουργία του, αν δεν λάβει επίσημη ενυπόγραφη απάντηση από τη ΔΔΕ που να διαβεβαιώνει ότι δε συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους από τη λειτουργία του σχολείου, παρά τις καταγεγραμμένες ελλείψεις.
 • Σε συντονισμό με τα συνδικαλιστικά μας όργανα,  ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ να απαιτήσουμε να ανασταλεί η απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων και σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θα προασπίσουμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας  με κάθε πρόσφορο μέτρο!

Για όλα τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα οι ΣΥΝΕΚ Δυτικής Αθήνας σας καλούν την Τετάρτη 6 Μαΐου και ώρα 19:00 σε τηλεδιάσκεψη στο σύνδεσμο: https://meetingsemea16.webex.com/meet/nekordis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >