Ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση να υπερασπιστεί το δικαίωμα των προσφύγων στην εκπαίδευση που αποτελεί και υποχρέωση της Πολιτείας»
Να διασφαλιστεί το δικαίωμα των προσφύγων στην εκπαίδευση ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έπειτα από πρωτοβουλία του τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη και του τομεάρχη Μετανάστευσης Γιώργου Ψυχογιού.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει με σοβαρές ανεπάρκειες όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Παράλληλα τονίζουν πως το υπουργείο Παιδείας υψώνει διαρκώς προσκόμματα στην πρόσβαση των προσφυγόπουλων στις δομές εκπαίδευσης και ενθαρρύνει αρνητικές αντιλήψεις σε μέρος της κοινωνίας.
Τα γεγονότα στη Μόρια, αλλά και σε άλλες δομές προσφύγων, απαιτούν την άμεση εξεύρεση αποφασιστικών λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει έγκαιρα τις τραγικές ελλείψεις και καθυστερήσεις της κυβερνητικής πολιτικής.
Με επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Παιδείας προς την υπουργό Παιδείας, ήδη από το Δεκέμβριο του 2019, είχε επισημανθεί η αδυναμίας πρόσβασης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα, τόσο στη Μόρια όσο και σε άλλα νησιά, η μη-ίδρυση ΔΥΕΠ στα νησιά, η δυσανάλογη μείωση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων σε σχέση με την αύξηση του αριθμού των παιδιών. Τότε η αρμόδια υπουργός παραδέχτηκε στη Βουλή πως είχαν χαθεί 5.000 προσφυγόπουλα από τους χώρους της εκπαίδευσης.
Τα παραπάνω τέθηκαν ξανά στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης 66 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλιο. Δίχως, ωστόσο, να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις από την κυβέρνηση.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν επίσης πως σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα για τη δομή της Ριτσώνας, παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας Σίσυς Γκίκα -αλλά απουσία των συντονιστών εκπαίδευσης(!)– εκφράστηκαν και επικράτησαν ακραίες απόψεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Περαιτέρω, οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) που ιδρύθηκαν με την σχετική Απόφαση της υφυπουργού Παιδείας φαίνεται πως δεν επαρκούν για τα χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, αφού σύμφωνα με τη γενική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας οι εκπαιδευτικές ανάγκες είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες δομές.
Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός για εκπαίδευση των παιδιών εντός των δομών, με πρόφαση την πανδημία, συνιστά κατάφορη παραβίαση των στοιχειωδών εννοιών της ισότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού αλλά και τορπιλισμό του τελευταίου προπύργιου της κοινωνικής ένταξης. Αν τελικά επαληθευθούν, το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η ενίσχυση του αισθήματος απομόνωσης και αποκλεισμού αλλά και ένταση των φαινομένων ιδρυματισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε μέσω των τάξεων υποδοχής είτε μέσω των τάξεων των σχολικών μονάδων. Παράλληλα, ζητούν την καταδίκη των ακραίων θέσεων των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης που αφορούν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στη δομή της Ριτσώνας και σε άλλες περιοχές της χώρας.