fbpx

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων

Facebook
Twitter
Email

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για τα σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Γιώτας Πούλου, βουλευτή Βοιωτίας. Την ερώτηση συνυπογράφουν ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης και ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Ψυχογιός.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, η πλειοψηφία των παιδιών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και στις δομές φιλοξενίας εξακολουθεί να μην έχει ουσιαστική πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά προσφύγων είτε:

 • δεν έχουν εγγραφεί καν στα σχολεία,
 • γιατί η παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης είναι πρακτικά αδύνατη,
 • γιατί παραμένει άλυτο το πρόβλημα της μετακίνησής τους στα σχολεία,
 • γιατί αν και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για παρακολούθηση των μαθημάτων με φυσική παρουσία, παραμένουν κατ’ εξαίρεση σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία προκειμένου να δημιουργήσει νέα διοικητικά εμπόδια στην πρόσβαση των προσφυγοπαίδων στην εκπαίδευση. Αφετηρία αυτών των προβλημάτων είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 κλπ», σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα ΚΥΤ και στις δομές φιλοξενίας όλης της Επικράτειας.

Η πλέον ακραία περίπτωση παραβίασης του δικαιώματος των προσφυγοπαίδων στην εκπαίδευση είναι εκείνη που λαμβάνει χώρα στην δομή της Ριτσώνας. Η δήμαρχος Χαλκιδέων αρνείται με διάφορους τρόπους να δεχθεί μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία του Δήμου, η δε Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθυστερεί συστηματικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα 852 παιδιά να είναι αποκλεισμένα από την εκπαίδευση από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν 223 μαθητές στην δομή της Θήβας και 96 μαθητές στη δομή των Οινοφύτων, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν εγγραφεί στα σχολεία και η μεταφορά τους έχει εξασφαλιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται η υπουργός Παιδείας:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε τα παιδιά πρόσφυγες που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας να ασκήσουν ισότιμα και μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της κοινότητας το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση;

2. Ως προς τις δομές φιλοξενίας προσφύγων της Θήβας και των Οινοφύτων, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε τα διαμένοντα εκεί παιδιά να φοιτήσουν άμεσα στα σχολεία;

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές:

 1. Πούλου Γιώτα
 2. Φίλης Νικόλαος
 3. Ψυχογιός Γεώργιος
 4. Αλεξιάδης Τρύφων 
 5. Αυγέρη Θεοδώρα 
 6. Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος 
 7. Βαγενά Άννα 
 8. Βαρδάκης Σωκράτης 
 9. Γιαννούλης Χρήστος 
 10. Δρίτσας Θεόδωρος 
 11. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν 
 12. Ηγουμενίδης Νικόλαος 
 13. Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω) 
 14. Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά) 
 15. Μάλαμα Κυριακή 
 16. Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) 
 17. Μιχαηλίδης Ανδρέας 
 18. Μπάρκας Κωνσταντίνος 
 19. Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
 20. Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
 21. Παπαδόπουλος Αθανάσιος 
 22. Σαρακιώτης Ιωάννης 
 23. Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος) 
 24. Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ) 
 25. Σπίρτζης Χρήστος
 26. Τζούφη Μερόπη
 27. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος 
 28. Φωτίου Θεανώ 
 29. Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης 
 30. Χρηστίδου Ραλλία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >