Ερώτηση κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με παρανομίες και παρατυπίες που παρατηρούνται σε βάρος εκπαιδευτικών που εργάζονται σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως μείζον ζήτημα για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, είναι η παράνομη αναστολή των συμβάσεών τους και η υπαγωγή τους στο μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων, αν και παρέχουν εξ αποστάσεως υπηρεσίες (παράβαση του άρθρου 13 της ΠΝΠ 14-Μαρ-2020, άρα είναι ποινικό αδίκημα για τους εργοδότες) και ενώ οι γονείς καλούνται από τους επιτήδειους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν κανονικά τα δίδακτρα.
Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν πως οι φροντιστηριάρχες που διακόπτουν την λειτουργία τους αναστέλλοντας τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών, συνήθως επωφελούνται με τρόπο που συνιστά σκάνδαλο.
Ενώ η πολιτεία τους παρέχει μια σειρά από ξεκάθαρα διατυπωμένες διευκολύνσεις (πχ: έκπτωση ενοικίου, απαλλαγή από εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, δυνατότητα καταβολής του δώρου Πάσχα των εργαζομένων το καλοκαίρι), την ίδια στιγμή αφήνει εσκεμμένα ασαφές το πλαίσιο λειτουργίας τους ή μη, απελευθερώνοντας την τηλεργασία για όσες το επιλέξουν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μην πληρώνουν αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές, να κάνουν χρήση μαύρης και απλήρωτης εργασίας, να εισπράττουν κανονικά τα δίδακτρα από τους γονείς και τελικά να κερδοσκοπούν σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας.
Το φαινόμενο αυτό δεν αφορά ένα μικρό αριθμό εκπαιδευτικών μονάδων, αλλά την πλειονότητά τους. Από την απαράδεκτη και αντικοινωνική αυτή πρακτική της μη καταβολής μισθών και εισφορών και της ταυτόχρονης αποδοχής κρατικής ενίσχυσης που προβλέπεται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών της εκπαίδευσης κερδοσκοπεί σε βάρος των δημόσιων ταμείων, των γονέων και των εργαζόμενων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως η Πολιτεία και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας οφείλουν να προβούν σε εντατικό έλεγχο διακρίβωσης των πραγματικά λειτουργούντων μονάδων, να παραπεμφθούν οι παραβάτες στη δικαιοσύνη και ταυτόχρονα να προβλεφθεί η επιστροφή των διδάκτρων σε όσες από τις εκπαιδευτικές αυτές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών.
Τέλος, στην ερώτηση τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, θέτουν και ένα δεύτερο ζήτημα που απασχολεί σημαντικό αριθμό ιδιωτικών εκπαιδευτικών που είναι αυτό των πολλαπλών εργοδοτών και της δυνατότητας υπαγωγής στο μηχανισμό στήριξης των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών που εργάζονται σε πάνω από μια εκπαιδευτική μονάδα.