Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οι βουλευτές επικαλούμενοι δημοσιεύματα, επισημαίνουν ότι η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ προχώρησε στην ίδρυση ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με 4ετή διάρκεια φοίτησης και κόστος διδάκτρων συνολικό να κυμαίνεται περίπου στα 90.000 ευρώ, έτσι ώστε σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου του Τμήματος το ΑΠΘ να είναι ανταγωνιστικού του αντίστοιχου προπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σύμφωνα επίσης με δηλώσεις του του ίδιου, τα έσοδα από τα δίδακτρα του Ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν για την καλυτέρευση της Ιατρικής Σχολής και το συγκεκριμένο Τμήμα του ΑΠΘ δούλευε στην κατεύθυνση κατάρτισης του ξενόγλωσσου προγράμματος πολύ καιρό πριν, ενώ όπως φαίνεται στον διαδικτυακό τόπο του ΑΠΘ η διαδικασία αιτήσεων εγγραφής έχει ήδη ξεκινήσει.
Τέλος, η προοπτική του προγράμματος δεν είναι να απευθύνεται και να προσελκύσει αποκλειστικά και μόνον αλλοδαπούς, αλλά ότι επιδιώκει να ενταχθούν σε αυτό και Έλληνες φοιτητές, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπρύτανη.
Από όλα τα παραπάνω καθίσταται πλέον σαφές ότι με το άρθρο 82 του Ν. 4692/2020, η Κυβέρνηση προχώρησε μεθοδικά το σχέδιό της για την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος μέσω της δημιουργίας ενός παράλληλου συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης με δίδακτρα, το οποίο είναι ευθέως ανταγωνιστικό προς το υφιστάμενο των Δημοσίων Πανεπιστημίων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να απαντήσει:
- αν το Ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ έχει εγκριθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ),
- αν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ιδρυτική απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ,
- αν έχουν ελεγχθεί τα κριτήρια εγγραφής των φοιτητών ή αν το υπουργείο Παιδείας θεωρεί πως για να σπουδάσει κάποιος σε Ιατρική Σχολή αρκεί να έχει παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις τελευταίες δύο τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής και να προσκομίσει απολυτήριο λυκείου ή άλλο ισοδύναμο τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επίσης, ζητούν ενημέρωση για τον αναλυτικό προϋπολογισμό του προγράμματος και αν έχει διενεργηθεί κάποια οικονομική μελέτη βιωσιμότητας του προγράμματος, όπως επίσης και αν υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την υποστήριξη τόσο τους φοιτητές της Ιατρικής, όσο και του Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών.