fbpx

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ για επικίνδυνο ιό στο τμήμα Κτηνιατρικής

Facebook
Twitter
Email

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία ένα σοβαρότατο ζήτημα που έχει προκύψει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αφορά κίνδυνο επιζωοτίας και μεγάλης έκτασης μόλυνσης σε χοίρους και άλλα ζώα από λοιμογόνο ιικό στέλεχος κινεζικής προέλευσης.

Οι σχετικές πληροφορίες είναι αξιόπιστες δεδομένου ότι το θέμα έχει συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, όπου έχει ληφθεί σχετική απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία (31-1), έχει γνωστοποιηθεί στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στις 22 Ιουνίου 2020 με επιστολή του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ (αριθμ. Πρωτ. 1599) και ήδη υπάρχουν και σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο.

Ο εν λόγω ιός φέρεται να έχει εισαχθεί από καθηγητή του ΑΠΘ, μέσω δέματος courier(!), στην Ελλάδα το 2018 χωρίς ο καθηγητής να έχει τις απαραίτητες, σχετικά με το συγκεκριμένο στέλεχος, άδειες εισαγωγής, έγκρισης ερευνητικού πρωτοκόλλου και κλινικής μελέτης από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και χωρίς να είχε τότε γνωστοποιήσει την εισαγωγή ούτε στο αρμόδιο υπουργείο.

Η διοίκηση του ΑΠΘ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει τις πιθανές βαριές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στο ζωικό κεφάλαιο και την οικονομία, ούτε έστω λαμβάνουν υπ’ όψη τις ποινικές ευθύνες που εγκυμονεί ο κίνδυνος διάδοσης μιας μεταδοτικής ασθένειας στο ζωϊκό κεφάλαιο. 

Η όλη υπόθεση θέτει σοβαρά ζητήματα ως προς την ύπαρξη ή μη άδειας για τους πειραματισμούς αλλά και πιθανής τεράστιας (έως και κακουργηματικής) ποινικής ευθύνης κατ’ άρθρο 285 ΠΚ που μπορεί να προκύψει από πράξεις ή παραλείψεις μελών του ΑΠΘ.

Αυτό που με επείγοντα τρόπο απασχολεί τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών αυτή τη στιγμή είναι το ίδιο το ενδεχόμενο το ΑΠΘ να εξελιχθεί σε εστία μόλυνσης και κινδύνων για το ζωικό κεφάλαιο της χώρας παρότι το τμήμα Κτηνιατρικής έχει κρούσει τον κώδωνα κινδύνου. Επίσης προβληματίζει το μέγεθος της εκτροπής που μπορεί να προκύψει, όταν η επιστημονική δεοντολογία και ευθύνη παύει να ενδιαφέρει και να απασχολεί.

Η διοίκηση του ΑΠΘ οφείλει άμεσα να κινητοποιηθεί, ερευνώντας, ανακοινώνοντας επίσημα, και παρεμβαίνοντας προς όφελος όλων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >