fbpx

Αμετανόητη η Νίκη Κεραμέως – Απέρριψε όλες τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ

Facebook
Twitter
Email

«Όχι σε όλα» από την υπουργό Παιδείας ● Καμία σκέψη για κατάργηση ΕΒΕ και Τράπεζας Θεμάτων, μείωση ύλης και χρηματοδότησης των ΑΕΙ

Τέσσερις τροπολογίες «δημοκρατικής διεξόδου» για κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης κατέθεσαν σήμερα οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη.

Οι τροπολογίες αφορούν:

● Την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Του τιμωρητικού και κοινωνικά άδικου μέτρου της κυβέρνησης της ΝΔ, που οδήγησε στη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, κατά τουλάχιστον 20.000, ενώ σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που μεθοδεύουν την μαθητική διαρροή από το Λύκειο (πχ: Τράπεζα Θεμάτων, διοχέτευση των μαθητών στην ανήλικη εργασία), οδηγεί την Ελλάδα σε απόκλιση από τον ευρωπαϊκό στόχο για ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο 45% των νέων ηλικίας 25-34 ετών μέχρι το 2030.

● Την κατάργηση της Τράπεζα Θεμάτων σε όλες τις τάξεις, κάθε τύπου Λυκείου ως παιδαγωγικά αδόκιμη και ατελέσφορη πρακτική. 

● Τη μείωση της εξεταστέας ύλης για το έτος 2022 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Σημειώνεται πως τα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, οι μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου τα αντιμετώπισαν και κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη.

● Την κατάργηση της μείωσης της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ σε ποσοστό 20% βάσει υποκειμενικών κριτηρίων. Η κατάργηση της  ρύθμισης αυτής εναρμονίζεται με τη βασική αρχή ότι η τακτική επιχορήγηση των πανεπιστημίων αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους και κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων ΑΕΙ.

Οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατέθηκαν την ίδια μέρα που η υπουργός Παιδείας επιχειρεί μια νέα πρόκληση σε βάρος των Πανεπιστημίων. Με τροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, όπως συνηθίζει («Κύρωση σύμβασης δωρεάς από το ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος»), η υπουργός Παιδείας απαγορεύει στις πρυτανικές αρχές να προκηρύξουν εκλογές, ενώ η θητεία τους λήγει στις 31 Αυγούστου 2022 και έπρεπε να το πράξουν άμεσα. Για να καλύψει το κενό που με το έτσι θέλω δημιουργεί, παρατείνει αυθαίρετα τη θητεία των συγκεκριμένων πρυτανικών αρχών ως το τέλος του έτους. Στόχος της, να γίνουν εκλογές με νέο σύστημα, που παραμένει αδιευκρίνιστο και κρυφό.

Πρόκειται για συνταγή αναστάτωσης των πανεπιστημίων. Πίσω από τη διάταξη κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα Συμβούλια Διοίκησης, παρά την αντίθεση των πανεπιστημιακών και των φοιτητών και παρά τη διαλυτική εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος. Φυσικά, η τροπολογία -που κατατίθεται αιφνιδιαστικά και τελευταία στιγμή- δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Άλλο ένα δείγμα γραφής από την υπουργό των «νυχτερινών» τροπολογιών που μας καλούσε πριν λίγες μέρες για… «διάλογο».

 

«Όχι σε όλα» από τη Νίκη Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας απέρριψε όλες τις τροπολογίες και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αφού υπεραμύνθηκε των επιλογών της, τόνισε πως οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν «εξίσωση προς τα κάτω και λαϊκισμό σε όλο του το μεγαλείο». Τόνισε επίσης «πως η Ελλάδα, υπό την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αλλάξει και κοιτάει μπροστά».

«Έχουμε αφήσει πίσω το κακό παρελθόν της εκπαίδευσης, την ισοπέδωση όλων, την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε μια θέση στο Πανεπιστήμιο σε όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επανήλθε στο ζήτημα της αριστείας και στο ποιος μαθητής πρέπει να κρατά τη σημαία στις σχολικές παρελάσεις. Τέλος, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε πως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προχωρά με τα Πρότυπα Σχολεία, την αξιολόγηση, τους διαδραστικούς πίνακες και τα σετ ρομποτικής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >