fbpx

Αλέξης Τσίπρας: Δεν ψηφίζουμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ΑΕΙ

Facebook
Twitter
Email

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ»

«Δε διαφωνεί μόνο όλη η αντιπολίτευση, διαφωνεί το σύμπαν με το νομοσχέδιό σας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε χαρακτηριστικά: «εσείς συμμαχία με τα συμφέροντα στην Παιδεία, εμείς με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως η κυβέρνηση της ΝΔ εργάζεται συστηματικά «για την εξίσωση προς τα κάτω και της εργασίας και της μόρφωσης», ενώ κύρια επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι «η αποσύνδεση της εργασίας από τους νόμους που την προστατεύουν και όχι η σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο δε θα βλάψει απλώς το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά θα το αποτελειώσει, ενώ δεσμεύτηκε για την κατάργησή του.

Βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει το κήρυγμα του διχασμού στη συζήτηση για τη δημόσια Παιδεία, για το αύριο των παιδιών μας που διψούν για μόρφωση και προκοπή.

Θα έπρεπε αυτό το αύριο να προσεγγίσουμε με ευαισθησία, και συναίσθηση της ευθύνης. Μένω έκπληκτος για την προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας κ. Συρίγο. Είστε βουλευτής της ΝΔ, όχι του ΛΑΟΣ ή της Χρυσής Αυγής. Είπατε ότι το Πολυτεχνείο είναι ένας μύθος της μεταπολίτευσης και σε αυτό το μύθο οικοδομήθηκε το Δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι αυτή η θέση της ΝΔ; Του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή;

Από τη μία είναι η συμμαχία κυβέρνησης και κερδοσκόπων της Παιδείας, με ένα όργιο συκοφαντίας του δημόσιου πανεπιστημίου, και από την άλλη είναι ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα που είναι αντίθετη, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν πέρασε ούτε έξω από ελληνικό πανεπιστήμιο για να το ξέρει.

Καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: δεν συμφωνεί κανείς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Οι Σύγκλητοι, οι Σύλλογοι καθηγητών, όλες οι ομοσπονδίες εργαζομένων στα πανεπιστήμια, η Σύνοδος Πρυτάνεων, οι φοιτητές. Ούτε καν η ΔΑΠ, η φοιτητική σας παράταξη δεν συμφωνεί, έβγαλε ανακοίνωση να σας καταγγείλει.

1.000 επιφανείς επιστήμονες από πολλές χώρες υπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας για τις απειλές που δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο από την «μεταρρύθμισή» σας. Άλλοι τόσοι πανεπιστημιακοί από όλη την Ελλάδα ζητούν την απόσυρσή του.

Δεν διαφωνεί μόνο όλη η αντιπολίτευση, διαφωνεί το σύμπαν όλο με το νομοσχέδιό σας, αλλά ουδόλως σας απασχολεί.

Έχετε φανατισμό κατά του δημοσίου πανεπιστημίου και προσήλωση στην κερδοσκοπία της Παιδείας, αποφεύγετε τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα.

Πώς θα βελτιωθεί το διδακτικό και επιστημονικό έργο, πώς θα στηρίξουμε την έρευνα και καινοτομία, πώς θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές, πώς θα προσελκύσουμε τους καλύτερους επιστήμονες του brain-drain να επιστρέψουν και να διδάξουν εδώ;

Ξέρετε ότι υπάρχουν συμπατριώτες μας που αμείβονται πολλαπλάσια ως διδακτορικοί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από ότι ως μόνιμοι καθηγητές στην Ελλάδα, και όμως θα ήθελαν να επιστρέψουν.

Από εσάς ακούνε μόνο ότι τα ΑΕΙ είναι κέντρα ανομίας και ότι το πρόβλημα είναι η υπερβολική Δημοκρατία, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των φοιτητών. Ότι είναι πολυτέλειες η δωρεάν φοίτηση στα μεταπτυχιακά και τα δωρεάν συγγράμματα.

Προφανώς έχουν προβλήματα τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά δεν θέλετε να λύσετε κανένα από αυτά, για τα οποία σε μεγάλο βαθμό είστε υπεύθυνοι. Θέλετε να επιδεινώσετε τα προβλήματα γκρεμίζοντας τα θεμέλια της δημοκρατικής οργάνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κάποια ιδρύματά μας είναι στο καλύτερο 3% και πολλά περισσότερα στο 8% παγκοσμίως. Πόσο υπερήφανοι είστε για τα αποτελέσματά σας; Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αφήσατε εκτός ΑΕΙ και βορά των κολεγίων πάνω από 40.000 νέες και νέους και βάλατε στο δρόμο του λουκέτου τα μισά περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας.

Παίρνετε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αντί για δασκάλους. Αντί να πάνε στις γειτονιές που έχουμε μία δολοφονία κάθε δεύτερη μέρα από τη μαφία που αλωνίζει.

Και η τρίτη μεγάλη παρέμβασή σας, τα δυσβάσταχτα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά αντί για δωρεάν Παιδεία.

Ζείτε σε ένα περιβάλλον που ποτέ δεν σας απασχόλησε το θέμα σπουδών στη χώρα. Προετοιμάζετε τα παιδιά σας για τα κολέγια και κάποια φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας ωστόσο δεν ανήκει στην τάξη σας, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα σκέφτεστε αυτά τα παιδιά; Δεν είστε υπουργός του κολεγίου. Είστε υπουργός όλης της Παιδείας.

Η μόρφωση του λαού είναι ο εχθρός των εχθρών του.

Θέλετε να φτιάξετε ένα πανεπιστήμιο που θα μοιάζει με ανώνυμη εταιρία, για να προσαρμοστούν στους κανόνες της αγοράς οι νέοι. Στην αγορά που λέτε ότι έχει την ικανότητα να αυτορρυθμίζεται. Τι σημαίνει αυτό; Να μην παρεμβαίνει το κράτος ή όταν παρεμβαίνει να κάνει τις εργασιακές σχέσεις ακόμα πιο ελαστικές. Δηλαδή να δίνουν κατακερματισμένα πτυχία, μερική κατάρτιση, εργαζόμενους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και απαιτήσεις.

Κατακερματισμένη εργασία, κατακερματισμένα πτυχία, κατακερματισμένη ζωή. Αυτό είναι το όραμά σας.

Εξισώνετε προς τα κάτω και την εργασία και τη μόρφωση και λέτε ότι αυτό είναι το καινούργιο ενώ το όραμά μας το παλιό. Το όραμά σας δεν είναι καινούργιο, μυρίζει ναφθαλίνη της Θάτσερ και των ακραίων νεοφιλελεύθερων της δεκαετίας του 80, που όπου εφάρμοσαν τις πολιτικές τους ακρότητες απέτυχαν παταγωδώς.

Σύμφωνα με την έκθεση της Στρατηγικής για την Αναβάθμιση των Δεξιοτήτων του Εργατικού Δυναμικού που ενέκρινε το Υπουργείο Εργασίας την περασμένη εβδομάδα, το 2020-2021, 111.549 άτομα με μεταπτυχιακό αποχώρησαν από την ελληνική αγορά εργασίας. Με μεταπτυχιακό, άριστοι δηλαδή. Γιατί συνέβη αυτό; Δεν είναι ανταγωνιστικοί; Δεν έχουν προσόντα; Δεν ξέρουν να συντάξουν βιογραφικά όπως είπε βουλευτής σας; Ή μήπως η περίφημη αγορά που έχετε μετατρέψει σε ζούγκλα τους πετάει εκτός;

Δεν θέλετε την σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας αλλά την αποσύνδεση της εργασίας από τους νόμους που την προστατεύουν. Την αποσύνδεση της γνώσης από τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Επιβάλλετε μία υπερσυγκεντρωτική και ολιγαρχική δομή με έναν πανίσχυρο Πρύτανη που δεν θα ελέγχουν τα μέλη ΔΕΠ αλλά 11 «εκλεκτοί» από τους οποίους οι 5 δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο. Με αποδυναμωμένη Σύγκλητο, διορισμένους αντιπρυτάνεις και έλεγχο όλων των Επιτροπών. Υπονομεύετε το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης, καμία απολύτως δέσμευση έστω για τα ανελαστικά έξοδα των σχολών. Είναι ντροπή η Πολιτεία να αφήνει τα πανεπιστήμια να στηρίζονται σε χορηγίες, στα τέλη φοίτησης στα μεταπτυχιακά και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά.

Στο θέμα της στελέχωσης, καμία απολύτως δέσμευση για την απαράδεκτη κατάσταση των τμημάτων, αφού δεν δημιουργείτε νέες θέσεις καθηγητών. Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη με την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές να είναι στο μισό του μέσου όρου της Ευρώπης. Και αντί να προσλάβετε καθηγητές προσλαμβάνετε αστυνομικούς. Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα βλάψει απλώς το πανεπιστήμιο, θα το αποτελειώσει.

Για αυτό δεσμευόμαστε να θέσουμε στην κρίση του λαού στην εκλογική αναμέτρηση που έρχεται την κατάργησή του, είναι δέσμευσή μας. Και στον λαό και στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δέσμευσή μας είναι να επαναφέρουμε τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες όλων όσοι εργάζονται στα πανεπιστήμια, να αναστήσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, να διπλασιάσουμε τη χρηματοδότηση και τις θέσεις καθηγητών σε βάθος τετραετίας.

Δέσμευσή μας είναι να ανοίξουμε έναν δρόμο όπου όλα τα παιδιά που θέλουν να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στη χώρα μας σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς φραγμούς, χωρίς ΕΒΕ, χωρίς να τους δίνουμε βορά στα κολέγια. Και να επαναφέρουμε τα δωρεάν διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ που θα γράφονται χωρίς εξετάσεις.

Και δέσμευσή μας είναι να ξαναγίνουν τα μεταπτυχιακά δωρεάν, είναι κοστολογημένη δέσμευση, κοστίζει πολύ λιγότερο από τα 30 εκατ. ευρώ της πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα κάνει τη δουλειά της στις γειτονιές και όχι στα αμφιθέατρα.

Η αντίληψή σας σε όλα τα πεδία θέλει το κράτος είτε διαιτητή είτε στη χειρότερη προστάτη των ιδιωτικών συμφερόντων. Για αυτό πουλήσατε τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, για αυτό αφήνετε το ράλι ακρίβειας να σαρώνει προς όφελος των καρτέλ, για αυτό ιδιωτικοποιείτε την επικουρική ασφάλιση με τα κλεμμένα από τη 13η σύνταξη, για αυτό ξηλώσατε όλο το πλαίσιο προστασίας της εργασίας, καταργήσατε το 8ωρο και διαλύσατε το ΣΕΠΕ. Για αυτό αφήσατε το ΕΣΥ να καταρρέει εν μέσω πανδημίας και κάνατε τις χάρες στους κλινικάρχες, στερώντας ζωτικές υποδομές στη μάχη της πανδημίας και είμαστε οι χειρότεροι στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε θανάτους ανα εκατομμύριο.

Η επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι μέρος της μάχης αυτής. Δεν αντιλαμβάνεστε την έννοια του δημόσιου συμφέροντος.

Εσείς με τα σύμμαχο τα συμφέροντα, εμείς με το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία. Δεσμευόμαστε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Δεν μπορούμε να σας νονιμοποιήσουμε, δεν θα είμαστε εδώ όταν θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για τη δημόσια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές της Δημοκρατίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >