Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα για τις Πανελλαδικές, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το εξεταστικό «Κεραμέως» που στερεί την πρόσβαση 30.000 υποψηφίων στα πανεπιστήμια
▷ Μ. Ζαχαρέα: Πριν περάσουμε στο θέμα της πανδημίας και στο θέμα της οικονομίας, έχουμε επικαιρότητα σήμερα καθώς ξεκινούν οι πανελλήνιες. Πολλά παιδιά και οι γονείς τους μαζί με την αγωνία δίνουν μια μάχη για το μέλλον τους. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα και σε σχέση με τη βαθμολογία, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει σηκώσει αντιπολιτευτικά, παρότι από το υπουργείο Παιδείας υπάρχει ένα εύλογο επιχείρημα, το οποίο είναι «μα καλά, να περάσει κάποιος με βαθμολογία 3;»; Γιατί το έχουμε δει κι αυτό να συμβαίνει.
▷ Αλ. Τσίπρας: Ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί είναι ένα θέμα που απασχολεί 100.000 οικογένειες που τα παιδιά τους ξεκίνησαν να γράφουν σήμερα σε μια χρονιά, η οποία ήταν η πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια.
▷ Μ. Ζαχαρέα: Πρωτόγνωρη!
▷ Αλ. Τσίπρας: Τα παιδιά αυτά φέτος δεν μπόρεσαν τον περισσότερο χρόνο να βρεθούν δίπλα στους δασκάλους τους, στους καθηγητές τους, να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους, να έχουν το χρόνο να βγουν έξω να ξεσκάσουν. Ήταν με ένα βιβλίο κλεισμένοι στο σπίτι.
Και αυτή τη χρονιά, αυτή τη σκληρή χρονιά γι` αυτά τα παιδιά επέλεξε η κ. Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης να κάνουν μια αλλαγή που θέτει εμπόδια για 25 με 30.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Με την αιτιολογία, ότι δεν πρέπει, λέει, τα παιδιά να μπαίνουν με χαμηλούς βαθμούς. Μα είναι πανελλαδικές εξετάσεις, όπου θα μπουν αναλόγως με το πόσοι είναι εισακτέοι, αυτοί θα μπουν. Είτε γράψουν 9 είτε γράψουν 15, είτε γράψουν 17, θα μπουν όσοι είναι εισακτέοι. Μειώνει λοιπόν τους εισακτέους φέτος.
Και το κάνει αυτό προφανέστατα για να ευνοήσει ιδιωτικά συμφέροντα και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες κολεγίων που θα δουν φέτος μια πολύ μεγάλη πελατεία μπροστά τους 30.000 παιδιών. Διότι ταυτόχρονα η κ. Κεραμέως έσπευσε τη χρονιά που μας πέρασε να περάσει δυο τροπολογίες που η μία εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με τα πτυχία των κολεγίων και η άλλη αναγκάζει τα επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς συλλόγους να εγγράψουν τους αποφοίτους των κολεγίων στα μητρώα τους.
Κυρία Ζαχαρέα, έχω καταθέσει τέσσερις συνεχόμενες φορές ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε να έρθει να μου απαντήσει προφανώς διότι δεν έχει επιχειρήματα. Προφανώς δεν συνέχισα να τον ρωτώ διότι σέβομαι την αγωνία αυτών των παιδιών σήμερα που ξεκινάνε αυτή τη μεγάλη μάχη, όμως θα επιμείνω μόλις τελειώσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και θα αναγκάσω τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή να απαντήσει γι’ αυτό το ζήτημα.
▷ Μ. Ζαχαρέα: Πρόεδρε, για σας δεν υπάρχει ένα ηθικό θέμα να είναι φοιτητής αυτός που γράφει 17 και αυτός που γράφει 2,5;
▷ Αλ. Τσίπρας: Αυτός που γράφει 2,5, κυρία Ζαχαρέα, θα μπορεί να μπει σε ένα ιδιωτικό κολέγιο αν έχει λεφτά ο πατέρας του και η μητέρα του να γραφτεί και να πάρει ένα πτυχίο το οποίο με βάση όσα ψηφίζει εδώ ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ισότιμο με το πανεπιστήμιο της χώρας;
▷ Μ. Ζαχαρέα: Αυτό που θέτετε είναι ένα άλλο ζήτημα.
▷ Αλ. Τσίπρας: Όχι, είναι το ίδιο ζήτημα. Αυτοί που μας κυβερνάνε, ο κ. Μητσοτάκης, η κ. Κεραμέως, δεν έχουν περάσει ούτε απ` έξω από ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ήταν παιδιά του κολεγίου, δεν έδωσαν καν πανελλαδικές εξετάσεις, πήγαν κατευθείαν στο εξωτερικό και δεν έχουν επίγνωση ούτε το τι σημαίνει να δίνεις εξετάσεις, ούτε ακριβώς το ποιο είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το υποτιμούν οι ίδιοι.