fbpx

Αλέξης Τσίπρας: 13 πρωτοβουλίες για την Παιδεία

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Σειρά πρωτοβουλιών για την Παιδεία και τα δημόσια AEI, τις οποίες θα λάβει μία προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει την επομένη των εκλογών, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, τόνισε ότι η δημόσια εκπαίδευση μετατρέπεται σε υπηρεσία που υπόκειται στους νόμους της αγοράς λόγω των νόμων που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Όπως ανέφερε, η πολιτική αυτή οδηγεί στην πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και παράλληλα στην υποβάθμιση και σταδιακή συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δείχνουν το σκληρό ταξικό της πρόσημο, με απτό παράδειγμα τις καταστροφικές συνέπειες για τις νέες και νέους που είχε η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. 

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρθηκε στις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των ΑΕΙ και ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρά τις αντιξοότητες, τα ελληνικά ΑΕΙ διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι 13 πρωτοβουλίες Τσίπρα για την Παιδεία

1. διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ – 2.000 διορισμοί ανά έτος, σε βάθος τετραετίας.

2. Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, σε βάθος τετραετίας.

3. Αυστηρή τήρηση του νόμου που απαιτεί την προκήρυξη κάθε θέσης που κενούται από συνταξιοδότηση μέλους ΔΕΠ.

4. Διοικητικό προσωπικό: αύξηση τουλάχιστον 15%.

5. Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης σε Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Πιλοτικό πρόγραμμα ελεύθερης εισαγωγής από το Λύκειο για μία 5ετία, με επαναξιολόγηση του θεσμού.

6. Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη (10 εκατομμυρίων ανά έτος) των ανελαστικών τους εξόδων και παράλληλη κατάργηση κάθε επιπλέον αμοιβής των διδασκόντων.

7. Ειδική χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.

8. Διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα ΑΕΙ. Σε αυτά θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα περιλαμβάνουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Η λειτουργία τους θα προϋποθέτει συμφωνίες των Πανεπιστημίων με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

9. Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

10. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

11. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος (από τα 1000 στα 1500 ευρώ τον χρόνο για 40.000 φοιτητές).

12. Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης

13. Ανασύσταση του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με παραδείγματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ίδρυση υπουργείου Πανεπιστημίων και Έρευνας.

Κεραμέως: «Ο Τσίπρας τάζει λεφτά και διορισμούς δίχως όρια από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου»

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπόλυσε στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και δημαγωγία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας:

Ο ίδιος ο λαϊκισμός ωχριά μπροστά στην ανυπέρβλητη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Αμετανόητοι, αδίδακτοι από τα λάθη του παρελθόντος, τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών, παρουσιάζουν ως δήθεν «προοδευτικές» δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές, που δεν πείθουν πια κανέναν. Μεταξύ άλλων:

Τάζει λεφτά και διορισμούς δίχως όρια, απ’ ευθείας από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου. «Πάρε κόσμε». Χωρίς βεβαίως να εξηγεί πού θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και γιατί στα τόσα χρόνια διακυβέρνησής του δεν κατάφερε τίποτε από όλα αυτά.

● Αδιαφορώντας για το πραγματικό όφελος των παιδιών μας και αγνοώντας τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που συντάσσεται με την κοινή λογική, υπόσχεται την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ζητά επιστροφή στο καθεστώς των εισακτέων της λευκής κόλλας, των «αιώνιων φοιτητών» δίχως σκοπό, που εισάγονταν σε Τμήματα ή Σχολές χωρίς προοπτική επιτυχούς φοίτησης και αποφοίτησης. Η ψηφοθηρική, μικροκομματική λογική, η εμπορία ψεύτικων ελπίδων, εις βάρος των νέων και των Πανεπιστημίων μας σε όλο της το μεγαλείο!  

● Υπόσχεται ελεύθερη είσοδο και πάλι σε Τμήματα «στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν». Αναβίωση των Σχολών δύο ταχυτήτων, όπου θα διοχετεύονται στα «αζήτητα» όσοι δεν καταφέρουν να μπουν πουθενά, για χάρη του κομματικού του ακροατηρίου. 

● Συνεχίζοντας να απευθύνεται στο κομματικό του ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας δεν παραλείπει να θυμίσει τη σταθερή του θέση υπέρ της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Η εξαγγελία για κατάργηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είναι βέβαιο ότι βρίσκει σθεναρούς υποστηρικτές τους απανταχού βανδάλους και λυμαίνοντες τους Πανεπιστημιακούς χώρους, που τόσα χρόνια υποθάλπει κομματικά και ιδεολογικά.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να αντιληφθούν  ότι η εξέλιξη και η πρόοδος δεν γυρίζει πίσω. Ότι τα Πανεπιστήμιά μας έχουν προχωρήσει σε μία εποχή εξωστρέφειας, αναβαθμισμένου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, κινητροδότησης της έρευνας, χρηματοδότησης βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων, ποιοτικής αξιολόγησης, εισαγωγής υποψηφίων με ακαδημαϊκά κριτήρια. Ότι η κοινωνία απορρίπτει το λαϊκισμό και το μικροκομματισμό. Ότι οι πολίτες επιλέγουν την υπευθυνότητα και δεν επιθυμούν την επιστροφή στο αποτυχημένο χθες.

(Visited 173 times, 1 visits today)

Περισσότερα