fbpx

Μερόπη Τζούφη: 44 χρόνια Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων

Facebook
Twitter
Email

Άρθρο της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Ιωαννίνων για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην εφημερίδα «Η Εποχή»

Η Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων ξεκίνησε ως μια «ημιτελής» επαρχιακή Σχολή το 1977, με πείσμα όμως και πάθος και από τους φοιτητές και φοιτήτριες και από τους καθηγητές της (με αντιδάνεια στην έναρξή της με καθηγητές των θετικών επιστημών) και από τους λιγοστούς εργαζόμενους εκείνης της εποχής, στα παλιά κτίρια του Πανεπιστημίου και με τη δυνατότητα κλινικής εκπαίδευσης, στα προκάτ κτίρια στην αυλή του παλιού νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα». 

Αποτελεί σήμερα, ως Σχολή Επιστημών Υγείας, τη ναυαρχίδα του Πανεπιστημίου μας (και όχι μόνον λόγω του όγκου των υπηρετούντων μελών της) με πρόσφατη διεθνή αξιολόγηση 4Α, με επιλογή των εργαστηρίων της ως κέντρων περιφερειακής αριστείας και με σημαντική συνεισφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή μας.

Θα ξεκινήσω, λοιπόν, με μια μικρή παρέμβαση προσωπικού χαρακτήρα, ως μέλους αυτής της σχολής εδώ και αρκετά χρόνια (πάνω από δύο δεκαετίες), πρώτα ως εκπαιδευόμενη παιδίατρος και μετά ως εκπαιδεύτρια. Γνώρισα την πρώτη γενιά των ιερών τεράτων της Σχολής αυτής (κάποιοι είναι ακόμη κοντά μας, κάποιοι, όμως μας έχουν αποχαιρετίσει…) και εμπνεύστηκα από τη διάθεση προσφοράς τους στα «πέτρινα χρόνια», την πίστη τους ότι μπορούσαν να αλλάξουν άρδην, τόσο την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην περιοχή, όσο και την εκπαίδευση της νέας γενιάς γιατρών και να ανοίξουν πρωτοποριακά ερευνητικά μονοπάτια.

Παρά την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και τις πολλαπλές αντιξοότητες και δυσκολίες τα κατάφεραν και έτσι η τοπική κοινωνία, αλλά και ο ευρύτερος κόσμος της ΒΔ Ελλάδας, των Βόρειων Ιόνιων Νησιών (Κέρκυρα, Λευκάδα), αλλά και της Ν. Αλβανίας, ανεγνώρισε την πολλαπλή προσφορά τους και τις υπηρεσίες τους. 

Συμμετείχα ενεργά (ως νεαρό πανεπιστημιακό μέλος) και όταν υπήρξε η μετάβαση στην επόμενη γενιά, με τη μεταφορά των ιατρικών υπηρεσιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, από το παλιό «Γ. Χατζηκώστα», και έζησα εκ των «ένδω» τις πολλές προσπάθειες για την αλλαγή και την αναβάθμιση του πλαισίου λειτουργίας και της ανάδειξης νέων προτεραιοτήτων και δυνατοτήτων.

Ετσι υπήρξε μια διαρκής ανοδική πορεία, που καταγράφτηκε και στις εσωτερικές και στις εξωτερικές πολλαπλές διεθνείς αξιολογήσεις της.Στη δύσκολη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά το δυσχερές πλαίσιο (ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές) συμπίεσης του κοινωνικού κράτους από τις περιοριστικές πολιτικές λιτότητας, προχωρήσαμε σε κρίσιμες ενέργειες στήριξης της Ιατρικής Σχολής των Ιωαννίνων, στο ευρύτερο πλαίσιο στήριξης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, αλλά και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την επόμενη μέρα (στήριξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Δημόσιας Υγείας). 

Προφανώς, οι πολλαπλές ανάγκες ήταν και είναι παρούσες και οι συστηματικές προσπάθειες συνεχίστηκαν τόσο από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, όσο και της Ιατρικής Σχολής, αλλά και της διοίκησης του ΠΓΝΙ. Οι προσπάθειες αυτές κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλλαν αποφασιστικά ώστε να υπάρξει σχετική ετοιμότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. 

Δυστυχώς, η διακυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε αρνητικές επιλογές, αφού η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επέλεξε εν μέσω πανδημίας να δώσει μόνον το 50% των συνταξιοδοτήσεων των μελών ΔΕΠ του 2019 (όχι του 2018 και όχι ακόμη του 2020). Έδωσε λοιπόν, μόνον 16 θέσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και 5 στην Ιατρική Σχολή (επί 20 αποχωρησάντων, ενώ αναμένονται και άλλες 8 αποχωρήσεις το 2021).

Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές και δείχνουν, όπως και με το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψήφισε για τα ΑΕΙ, ότι ο προσανατολισμός της ΝΔ είναι η υποστελέχωση και η υποβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και συνακόλουθα των ιατρικών σπουδών. Και σε ετούτον, τον μικρό σκληροτράχηλο τόπο μας που του οφείλουμε πολλά, βλέπουμε να επιχειρείται η «ανάστροφη διαδρομή», της κατεδάφισης όλου του μεταπολιτευτικού κοινωνικού οράματος διαχρονικής ενίσχυσης των ΑΕΙ, που συνέβαλλαν πολλαπλά και ουσιαστικά στην ιατρική, κοινωνική, οικονομική, ακόμη και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να ανατρέψουμε τις καταστροφικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης και να αποδείξουμε στην «καθημαγμένη» κοινωνία ότι υπάρχει εναλλακτική προοδευτική, δημοκρατική, αριστερή λύση με ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ώστε να συνεχίσουμε να εισπράττουμε τη θετική ανταποδοτική αύρα τόσο των συμπολιτών μας, όσο και των φοιτητών μας, των νεότερων γενιών γιατρών που ακολουθούν και διαπρέπουν.

Πηγή: Η Εποχή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >