fbpx

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 3-D εκτύπωση προστατευτικών μέσων για ιατρούς & νοσηλευτές

Facebook
Twitter
Email

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεκίνησε την τρισδιάστατη εκτύπωση προστατευτικών μασκών προσώπου, με σκοπό τη θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Το εγχείρημα στηρίχθηκε στην αρχική ιδέα του εικαστικού και τοπογράφου μηχανικού Δημήτρη Ζήνα, ο οποίος εκπονεί το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο. Η πρωτοβουλία πλαισιώθηκε από τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας Μηνά Πασχόπουλου και η υλοποίηση ξεκίνησε με την αρωγή της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα καθηγητών, υποψηφίων διδακτόρων και φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Την προσπάθεια ενισχύει καθοριστικά και η τοπική εταιρεία ανάπτυξης βιομηχανικών προϊόντων TimAp Design Studio, η οποία παρέχει τεχνογνωσία και υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

Όπως αναφέρει η Πρυτανεία σε ανακοίνωσή της:

«Αξιοποιώντας τους πόρους και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων του Ιδρύματοςοι πρώτες εκτυπώσεις στη βέλτιστη ποιότητα παραγωγής και υγιεινής έχουν ήδη ολοκληρωθεί και ξεκινά η σταδιακή παράδοση του υλικού. Η διαδικασία απαιτεί συνεχή ενημέρωση και βελτίωση των παραμέτρων της εκτύπωσης και των σχεδίων των υλικών, με σκοπό να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος και να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής».

«Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που διανύουμε, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραμένει ανοικτό στην κοινωνία και συνεχίζει με κοινωνική ευαισθησία να συνδράμει με το εξειδικευμένο έργο της αξιόλογης επιστημονικής κοινότητας του».

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας & Δια Βίου Μάθησης Σπύρος Γεωργάτος επισημαίνει πως το εγχείρημα έγινε δυνατό μέσω της συλλογικής δουλειάς και της αίσθησης κοινωνικής ευθύνης, αποτελώντας υπόδειγμα και οδηγό για το μέλλον. Τονίζει επίσης πως:

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα, έθεσε προδιαγραφές για την ασφάλεια των υλικών και συγκρότησε ομάδα που επιβλέπει το πρόγραμμα σχεδιασμού και παραγωγής. Ήδη η παραγωγή έχει ξεκινήσει με 40-50 μάσκες ημερησίως. Μάσκες και προστατευτικά μέσα εκτυπώνονται σήμερα και στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Πατρών και το Μεσογειακό της Κρήτης. Επίσης έχουν ενεργοποιηθεί στο Δημοκρίτειο και το Αιγαίο».

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >