Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για την αλλαγή συστήματος του συστήματος διορισμών και προσλήψεων των εκπαιδευτικών, θέτοντας στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου ένα από τα πιο καυτά ζητήματα της Εκπαίδευσης. Η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε τη συνέχιση των μόνιμων διορισμών χωρίς χρονοδιάγραμμα και αριθμό, ενώ τα ήξεις αφήξεις σχετικά με τα σενάρια για την επαναφορά του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που θεωρείται αιτία πολέμου για τους εκπαιδευτικούς, έχουν προκαλέσει σύγχυση και αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, αν όχι καχυποψία.
«Τα επόμενα χρόνια, αν και εφόσον ο ελληνικός λαός μας τιμήσει με την εμπιστοσύνη του, ο στόχος μας είναι σιγά-σιγά να φύγουμε από τον θεσμό του αναπληρωτή» ανέφερε πρόσφατα η Νίκη Κεραμέως. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις για το εάν θα πραγματοποιηθούν νέοι διορισμοί το 2023, η υπουργός αποφεύγει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, και αντί να καταθέσει τα μελλοντικά σχέδια του υπουργείου, αρκείται στην απαρίθμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης. Μάλιστα, σε πρόσφατη εμφάνισή της, υποστήριξε πως λόγω εκλογών δεν βλέπει πώς θα μπορούσαν να γίνουν διορισμοί το καλοκαίρι του 2023. Απαντήσεις δε δίνει ούτε για τον αριθμό των αναγκαίων διορισμών. Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία έχουν γίνει 25.000 διορισμοί, ενώ κάθε χρόνο προσλαμβάνονται τουλάχιστον 45.000 αναπληρωτές που αναπληρώνουν τον… εαυτό τους, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού στα σχολεία.
Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα που βρίσκεται στα σκαριά, η υπουργός ανέφερε ότι «ετοιμάζουμε ένα νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γραπτός διαγωνισμός. Αν γινόντουσαν αύριο διορισμοί, δεν υπάρχει γραπτός διαγωνισμός. Όταν πρόκειται να νομοθετήσουμε για το θέμα αυτό, θα το συζητήσουμε», αφήνοντας το ζήτημα ανοιχτό. Στην ερώτηση αν το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει και γραπτό διαγωνισμό, δεν απάντησε, σημειώνοντας πως όταν έρθει η στιγμή «θα μιλήσουμε εκτενέστερα».
Κι εδώ ακριβώς βρίσκονται το «τυράκι» αλλά και η φάκα. Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, η υπουργός Παιδείας από τη μια μεριά μιλά με αόριστο τρόπο για διορισμούς και από την άλλη, προκειμένου να μην ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά», δεν αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν. Άλλωστε, η εν κρυπτώ επεξεργασία ενός νέου συστήματος διορισμών και προσλήψεων, χωρίς τη διαβούλευση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και φορέων, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Είναι προφανές ότι η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με οποίες αλλαγές προτίθεται να εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια, εφόσον παραμείνει στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Εκλογική προχειρότητα
Η προεκλογική προχειρότητα αποδεικνύεται και από τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Κόπτσης με την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ). Οι απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς υπουργείου για το ζήτημα είναι ότι… δεν υπάρχουν απαντήσεις. Σύμφωνα με την ΠΕΑΔ, η συζήτηση κατέληξε στα εξής «συμπεράσματα»: α) οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών το 2023 δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε και αποκλείστηκαν, β) δεν θα ψηφιστεί νομοσχέδιο πριν από τις εκλογές που να τροποποιεί τα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών και γ) υπάρχουν σχέδια αλλαγής συστήματος επιλογής εκπαιδευτικών, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποιο συγκεκριμένο και όταν αυτό συμβεί θα περάσει πρώτα από διαβούλευση.
Έντονη αντίδραση ΣΥΝΕΚ
Είναι δεδομένο ότι τυχόν αλλαγές θα ανατρέψουν νομοτελειακά όσα γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι βρίσκονται και πάλι στη δυσάρεστη θέση να μην ξέρουν πότε και με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον προσλήψεις και διορισμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά σενάρια περιλαμβάνει γραπτό διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ, με συνυπολογισμό των κριτηρίων που σχετίζονται με την προϋπηρεσία, την παιδαγωγική-επιστημονική κατάρτιση και τα κοινωνικά κριτήρια. Στο τραπέζι βρίσκονται και οι αλλαγές στη μοριοδότηση των κριτηρίων, όπως αυτή ισχύει μέχρι σήμερα με το σύστημα Γαβρόγλου.
Το σενάριο αυτό ανασύρεται προεκλογικά, «χαϊδεύοντας» τις μυριάδες πτυχιούχων, που τους αφήνει να πιστεύουν ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες μέσω ενός νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Αντίθετα οι 50.000 αναπληρωτές που συνεχίζουν να καλύπτουν πάγιες ανάγκες στην Εκπαίδευση φοβούνται ότι το νέο σύστημα πιθανόν θα τους αποκλείσει.
Έτσι, δεν άργησαν να εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις. «Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει αντιπαλέψει διαχρονικά τη διενέργεια γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, που ακυρώνει και απαξιώνει τα πτυχία των εκπαιδευτικών», αναφέρουν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ), χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός πως η Νίκη Κεραμέως -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- άνοιξε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τον τρόπο πρόσληψης χιλιάδων εκπαιδευτικών «και το οποίο μάλιστα το χειρίζεται με άκρα μυστικότητα στον κλειστό κομματικό πυρήνα των επιτελών του ΥΠΑΙΘ και χωρίς να έχει καν ζητηθεί η άποψη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Ούτε σκέψη για γραπτό διαγωνισμό»
Την οποιαδήποτε συζήτηση για γραπτό διαγωνισμό απορρίπτει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ). «Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε συζήτηση που εμπεριέχει τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Ευελπιστούμε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να σκεφτεί να επαναφέρει ένα σύστημα που έχει ήδη αποτύχει. Κάτι τέτοιο άλλωστε συνιστά πολιτική αυτοκτονία για αυτούς που θα το επιχειρήσουν», προειδοποιεί, σημειώνοντας πως «όποιες αλλαγές γίνουν θα πρέπει να είναι στη βάση αυτού του συστήματος, αναζητώντας τρόπους για να αποτελεί το βασικό πτυχίο κεντρικό πυρήνα και να μοριοδοτείται γενναία η προϋπηρεσία. Οτιδήποτε άλλο θα είναι εμπαιγμός και υποβάθμιση των εκπαιδευτικών.
«Μήπως να ξαναδώσουμε και Πανελλήνιες;» αναφέρουν σκωπτικά οι Παρεμβάσεις, υπογραμμίζοντας πως η επαναφορά του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα είναι «αιτία πολέμου», ενώ επισημαίνουν ότι «η προσπάθεια διεξαγωγής γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, με τον αποκλεισμό των απορριπτέων από κάθε πίνακα, προσθέτει νέα φίλτρα απολύσεων».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας, η οποία αναφέρει πως «μια επιπλέον εξέταση των γνώσεών τους μέσω γραπτού διαγωνισμού εκμηδενίζει όλες τις προσπάθειές τους μέχρι σήμερα και απαξιώνειτα πτυχία που έχουν λάβει από τα πανεπιστήμια (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, μεταδιδακτορικά). «Είναι ανεπίτρεπτο», όπως τονίζει, «οι εκπαιδευτικοί με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και υπηρέτησης σε δημόσια σχολεία κάθε γωνιάς της Ελλάδας να μη θεωρούνται ικανοί για διδασκαλία και να χρειάζεται να αποδείξουν την αξία τους με έναν ακόμη γραπτό διαγωνισμό», ενώ παρατηρεί πως αν δεν ήταν τελείως λανθασμένη η αντίληψη ότι ένας γραπτός διαγωνισμός θα διασφάλιζε τον διορισμό των ικανότερων, οι γραπτοί διαγωνισμοί θα είχαν υιοθετηθεί και από την ιδιωτική Εκπαίδευση.
—
Πηγή: Αυγή