Ο Γιώργος Βούτσινος, γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, είναι ο «αρχιτέκτονας» του σχετικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή. Το 2013, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Παρόν», κατέκρινε την πρόωρη κατάρτιση και εξειδίκευση. Σήμερα, τη θεσμοθετεί.
Στο άρθρο με τίτλο «Η κακή τύχη της επαγγελματικής εκπαίδευσης», ο Γιώργος Βούτσινος τόνιζε χαρακτηριστικά:
[…] η πλειονότητα των αναλυτών διεθνώς υποστηρίζει ότι είναι λάθος η αυστηρή σχεδίαση και η εφαρμογή προγραμμάτων εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων και ικανοτήτων στις μικρές ηλικίες των μαθητών.
Εξάλλου, η ένταξη στην αγορά εργασίας διευκολύνεται όταν ο νέος σε ηλικία εκπαιδευόμενος παρακολουθεί προγράμματα τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης που προσφέρουν μια ευρύτητα τεχνολογικής και γενικής εκπαίδευσης και όχι εξειδίκευση με τη στενή επαγγελματική έννοια.
Η ευρύτητα των σπουδών του δίνει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος σε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων κατάρτισης και επομένως απασχόλησης. Η στενή εξειδίκευση νωρίς έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ο κίνδυνος παγίδευσης των εκπαιδευομένων σε τομείς και γνώσεις που γρήγορα θα γίνουν ξεπερασμένες, ως αποτέλεσμα του ρευστού και αβέβαιου μελλοντικού εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
Φυσικά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας έχει δικαίωμα να αλλάξει άποψη για το ζήτημα. Όμως δεν μπορεί και τις δύο φορές να έχει δίκιο. Είχε άραγε άδικο το 2013 ή σήμερα;
